Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Gemenc:

1997 óta szerepel a Nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében 16 873 hektáros területtel.

   A terület tipikus vizes élőhely, mocsarakkal, nedves rétekkel, lombos erdőkkel és holtágakkal. Magas fajszám és diverzitás jellemzi a területet élővilágát.
A gemenci vizes élőhelyen található a cigányréce (Aythya nyroca) állományának egyik jelentős része, amely mindenképpen igényli a védettséget.

A terület sok potenciálisan veszélyeztetett növény és állatfajnak ad otthont.
Növények közül a borostás sás (Carex strigosa), a szibériai nőszirom (Iris sibirica), a tündérfátyol (Nymphoides peltata), és a kígyónyelv (Ophioglossum vulgatum) képvisel kiemelkedő természeti értéket.

A területre migrációs időszakban számtalan réce és liba faj érkezik, úgy mint a nyári lúd (Anser anser), a vetési lúd (Anser fabalis), vagy a kanalasréce (Anas clypeata) és a tőkésréce (Anas platyrhynchos).
Ragadozó madarak közül a barna kánya (Milvus migrans), a kerecsensólyom (Falco cherrug) és a rétisas (Haliaeetus albicilla) hazai állományának jelentős része található meg a térségben.
Gólyaalkatúak közül a szürke gém (Ardea cinerea), a fekete gólya (Ciconia nigra), a bakcsó (Nycticorax nycticorax), jelenik meg nagy számban és képvisel értéket.

A térségben vidra (Lutra lutra) és vadmacska (Felis sylvestris) állomány is fellelhető.

A térség veszélyeztető tényezői közé tartozik az intenzív erdőgazdálkodás, az engedély nélküli halászat és vadászat, valamint a turizmus.
Védettsége: 1977 óta tájvédelmi körzet, majd 1996 - ban a Duna - Dráva Nemzeti Park része lett.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat