Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-DinnyésBéda - Karapancsa:

 A Baranya - megyei Duna - Dráva Nemzeti Park területén fekvő Béda - Karapancsa 1997 óta Ramsari terület,mely 1150 hektárt foglal el.

   A térség több hullámtéri élőhelynek és nedves rétnek ad otthont, folyókkal, tavakkal, vízfolyásokkal, holtágakkal. A hullámtérben mocsarak, nádasok, kaszálók, füzesek, tölgy - kőris - szil ligeterdők teszik változatossá az élővilágot.
1150 hektáros hullámtéri terület, sok ritka, és veszélyeztetett növény és állatközösségnek ad otthont.
   A Duna hullámterében egyedül itt található meg az endemikus fekete galagonya (Crataegus nigra).
Ritka és veszélyeztetett növényfajok közül előfordul a fürtös gyűrűvirág (Carpesium abrotanoides), a szibériai nőszirom (Iris sibirica), a nyári tőzike (Leucojum aestivum), a borostás sás (Carex strigosa), a tündérfátyol (Nymphoides peltata) és a kígyónyelv (Ophioglossum vulgatum).
Madárvilágára is a védett és fokozottan védett fajok gazdagsága jellemző, a területen többek között kis kócsag (Egretta garzetta), bakcsó (Nycticorax nycticorax), fekete gólya (Ciconia nigra), réti sas (Haliaeetus albicilla), barna kánya (Milvus migrans), kerecsensólyom (Falco cherrug) és halvány geze (Hippolais pallida) is megfigyelhető.
    Természetesen a vándorlások idején is fontos helyszín, számtalan védett récefaj és vízimadár pihenőhelye a Béda -Karapancsai vizes élőhely, úgy, mint a nyári lúd (Anser anser), a vetési lúd (Anser fabalis), a nagy lilik (Anser albifrons). Récék közül főként cigányréce (Aythya nyroca), barátréce (Aythya ferina), böjti réce (Anas querquedula), kanalasréce (Anas clypeata) és tőkés réce (Anas platyrhynchos) csapatok fordulnak elő nagy számban.
Emlősök közül a fokozottan védett vidra (Lutra lutra) egyik kedvenc tartózkodási helye található itt.
    A terület veszélyeztető tényezői közül, az intenzíven terjedő betelepített fafajokat kell megemlíteni, amely gyorsan kiszorítja az ott élő természetes vegetációt, valamint a mocsarakat, nedves kaszálókat tápláló folyók szennyezéseit, melyek az egész ott élő élővilágot veszélybe sodorják.
Védettség: Duna - Dráva Nemzeti Park része. 1996 előtt tájvédelmi körzet volt.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat