Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Rétszilas:

Rétszilas 1508 hektáros területe 1997 április 30 - ától szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékén.

A terület 18 különálló halastóból áll, melyek körül nádasok alakultak ki. A tavak konkrét területe 805 hektár, a többit a körülötte lévő vizes élőhelyek, nádasok, nedves rétek, legelők, és bokorfüzesek teszik ki.

A terület növényvilágát tekintve, főként az orhidea fajok miatt érdekes. A térség otthont ad, a fokozottan védett pókbangónak (Ophrys sphegodes), valamint egyéb védett és veszélyeztetett növénynek is.

Madárfaunája igen gazdag, a terület 113 fajnak ad otthont, melyből 84 kiemelt oltalom alatt áll. Köztük olyan fokozottan védett és veszélyeztetett fajoknak is, mint a kis kócsag (Egretta garzetta), a nagykócsag (Egretta alba), az üstökösgém (Ardeola ralloides) ,a kanalasgém (Platalea leucorodia), a bakcsó (Nycticorax nycticorax), a gulipán (Recurvirostra avosetta), a szerecsensirály (Larus melanocephalus), és a küszvágó csér (Sterna hirundo).
A szintén fokozottan védett haris (Crex crex) jelentős hazai élőhelye ez a terület.
A halastó élőhelye több védett récének is.
Ragadozómadarak közül előfordul a térségben a kerecsensólyom (Falco cherrug) és a gyurgyalag (Merops apiaster). A rétszilasi halastavak és környéke élőhelye a ritka vidrának (Lutra lutra) is.

Régebben, a mértéktelen vadászat, főként migrációs időszakban, nagy károkat okozott az élővilág, azon belül is a vízimadarak között. A védettséggel a területen megszűnt a vadászat. Ma a halastó tulajdonosoknak az egyes vízimadarak halfogyasztása okoz károkat.
Védettség: 1996 óta természetvédelmi terület.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat