Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Pacsmag - halastórendszer:

A Pacsmagi - halastórendszer 485 hektáros területe 1997 óta szerepel a nemzetközi Vizes élőhelyek jegyzékén.

   A halastó - rendszer mára igen elnádasodott, eutrofizálódott. Pont ennek köszönhető azonban, hogy gazdag madárvilággal rendelkezik, mind a fészkelő, mind pedig, a vonuláskor itt megpihenő madarak tekintetében.
A halastavak környezetében mezőgazdasági területek rétek és legelők nyújtanak táplálkozó helyet az ide érkező madarak számára.

A halastó és környéke különösebben nem rendelkezik ritka flórával, ez alól kivételt csak a bíboros kosbor (Orchis purpurea) jelenléte képez.

Állatvilága azonban nagyon értékes, számos ritka, fokozottan védett madár költ és tartózkodik a területen. Legértékesebbnek tekinthető a cigányréce (Aythya nyroca) 50 pár környéki fészkelő állománya. Ezen kívül törpegém (Ixobrychus minutus), nagykócsag (Egretta alba), kis kócsag (Egretta garzetta) fészkelő állományairól is van tudomása a természetvédőknek. A fokozottan védett kanalas gém (Platalea leucorodia), bakcsó (Nycticorax nycticorax) és gyurgyalag (Merops apiaster) ugyancsak előfordul itt.

Nádi madarak szempontjából is jelentős a terület.

Néhány évvel ezelőttig a legnagyobb kárt az engedélyezett vadászat okozta a területen. Ez mára megszűnt, mert a területen megtiltották a vadászatot. A halászat az ott lévő vízimadarakat zavarja. A Koppányból érkező víz sajnos iszapos, zavaros, amely elősegíti a halastó - rendszer eutrofizációját.
Védettség: 1990 óta természetvédelmi terület.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat