Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Izsáki Kolon - tó:

Az Izsák közelében található, friss vízellátottságú mocsár 2962 hektáros területe 1997 óta szerepel a Nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékén.

   A mocsarat körülvevő nádas mellett, mocsár - és láprétek, ligeterdők teszik változatossá a területet, változatos élőhelyet biztosítva az állatvilág számára.

   A tó rendkívüli értéke az itt élő és szaporodó lápi póc (Umbra krameri) és réticsík (Misgurnus fossilis).
Természetesen a mocsár növényvilága sem elhanyagolható. A tipikus mocsári növényzetet felvonultató területen többek között, a közönséges rence (Utricularia vulgaris) és a maradvány jellegű, kúszó csalán (Urtica kioviensis) is megtalálható. Mindkettő háborítatlan, friss vízellátottságú mocsarak növénye.

   A Kolon - tó fontos fészkelőhelye védett és fokozottan védett madaraknak is, mint a kiskócsag (Egretta garzetta), a nagykócsag (Egretta alba), a szürke gém (Ardea cinerea), a vörösgém (Ardea purpurea). Szintén fellelhető, mint fészkelő faj a bölönmbika (Botaurus stellaris), a bakcsó (Nycticorax nycticorax) és az üstökösgém (Ardeola ralloides). Kanalasgémnek (Platalea leucorodia), melynek értéke hazánkban 500 000 forint, szintén költő állományáról számoltak be. A térségben előfordul, a ritkán látott vidra (Lutra lutra) is.
   Ragadozó madarak közül, a darázsölyv (Pernis aqivorus), a kerecsensólyom (Falco cherrug), a kígyászölyv (Circaetus gallicus), és a hamvas rétihéja (Circus pygargus) néhány egyedéről van csupán tudomásunk.

 A térség legnagyobb veszélyeztető tényezői: az agrárgazdálkodással együtt járó vegyszerhasználat, a nádgazdálkodás és a tájidegen fajok elterjedése.
Védettség: a Kiskunsági Nemzeti Park része, MAB terület.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat