Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Ipoly völgy:

Az egyik legfiatalabb Ramsari terület 2001 - ben vették fel a listára. Területe 2227 hektár, amit főként az Ipoly folyó és az azt körülvevő erdős terület tesz ki.


   A terület természeti értékeit a védett növényfajok, és a magas denzitású állatfajok adják.
A terület, mintegy menedék a bennszülött magyar tavaszi - fésűsbagolynak (Dioszeghyana schmidtii), a szintén fokozottan védett lápi pócnak (Umbra krameri), a védett selymes durbincsnak (Gymnocephalus schraetzer).
   Számos fokozottan védett madárfaj is előfordul itt, úgy, mint a kis lilik (Anser erythropus).
A terület természetvédelmi értékét növeli a vidra (Lutra lutra), a kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) és a közönséges denevér (Myotis myotis) bizonyított előfordulása.
A védett kétéltűek és hüllők közül a sárgahasú unka (Bombina bombina), a levelibéka (Hyla arborea), és a mocsári teknős (Emys orbicularis) egyaránt előfordul.
   Vándorlási időszakban az Ipoly folyóra akár 30 000 vízimadár is érkezik, táplálkozni, éjszakázni. Egy része tavaszig marad a térségben, majd tavasszal fészkelő helyet is keresnek itt. Régebben a folyó halfajokban gazdag volt, ez azonban a környező gazdasági területeken használt vegyszerek miatt erősen lecsökkent.
Biogeográfiai szempontok alapján fontos társulások - égerlápok (Dryopteridi- Alnetum), fűzláp (Calamagrostio - Salicetum cinereae), vízililiom társulás (Nymphaeetum albo-luteae), adnak élőhelyet az itt fellelhető növény - és állatvilágnak.
   A területre igen nagy veszélyt jelentenek az egyre intenzívebben terjedő, adventív fajok, mint a zöld juhar (Acer negundo), a bálványfa (Ailanthus altissima), a fehér akác (Robinia pseudoacacia). E fajok kiszorítják a természetes vegetációt a területről, szinte minden talajon meggyökereznek, és terjeszkedni kezdenek.
Védettség: a Duna - Ipoly Nemzeti Park része.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat