Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Tatai Öreg - tó:

A Tata központjában található tó 269 hektáros területe 1989 óta Ramsari terület.

   A tó érdekessége, hogy novembertől áprilisig kiszárad. A terület nagy része a mesterségesen létrehozott tó, valamint a körülötte lévő mezőgazdasági terület, amelyet táplálkozó helyként használnak az ide érkező vízimadarak.

  Főként vonuló és telelő vízimadarai miatt jelentős a tó és környéke, rendszeresen 20 000 egyednél is több madár tartózkodik itt. A vetési lúd (Anser fabalis) Európai telelő állományának 12 % - a tartózkodik itt.
A nagy lilik (Anser albifrons) szintén jelentős állománya telel a tavon.
A ludak közül még a nyári lúd (Anser anser), a rövidcsőrű lúd (Anser brachyrhynchus), az apácalúd (Branta leucopsis), az örvös lúd (Branta bernicla) is megtalálható a területen. A fokozottan védett vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) vonuló egyedeit egyre gyakrabban látni errefelé.

   A terület veszélyeztető tényezői a halászat és a halgazdálkodás, valamint, mivel a tavat Tata város szinte teljesen körülnőtte, az emberi zavarás is. A tavat folyamatos karbantartással lehet csak rendben tartani, állandó a kotrás a talajvíz - kitermelés, és a vizes területek feltöltése. Nagy problémát okoznak az ide látogató turisták, üdülők és helyiek, kik elősegítik a vízminőség romlását. A tavon a vadászat tilos, viszont a körülötte lévő táplálkozó helyeken nem.

Védettség: a tó maga helyi védett terület, az önkormányzat kezelése alatt áll.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat