Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Velencei - tó és Dinnyési - Fertő:

A Fejér megyében található két vizes élőhely 965 hektáros összterülete 1979 óta szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listáján.

A terület eredetileg egybefüggő tó volt, azonban a feltöltődés miatt a Dinnyési - Fertő levált a magterületről. Így a Velencei - tavat nyílt vízfelület, míg a Dinnyési - Fertőt nádasos, úszólápos, kevés nyíltvizes terület jellemzi. A két tó azonban kiegészíti egymást, szerves részei egymásnak.
   A Velence - Dinnyés térség botanikailag is fontos élőhely, előfordul a fokozottan védett hagymaburok (Liparis loeselii) az endemikus kúszó csalán (Urtica kioviensis), a védett mocsári kosbor (Orchis palustris) és a szintén védett fátyolos nőszirom (Iris spuria).
   Vízimadarak közül récefélék, gémfélék egyaránt előfordulnak a területen, mind fészkelő, mind telelő állomány fellelhető. A kiterjedt nádasokban nádimadarak fészkelő állománya képvisel természetvédelmi értéket.
A térségben megtalálható gémfélék: a vörösgém (Ardea purpurea), a szürke gém (Ardea cinerea), az üstökös gém (Ardeola ralloides), a nagykócsag (Egretta alba), melyek egyedei fokozottan védettek. A fokozottan védett kanalasgém (Platalea leucorodia) fészkelő állománya kiemelt oltalom alatt áll.
Récefélék közül ki kell emelni a nyári lúd (Anser anser), a nagy lilik (Anser albifrons), és a vetési lúd (Anser fabalis) több ezres vonuló állományát, melyek közül a vetési lúd 20 000 - 35 000 ezres mennyisége kiemelkedő. A bölömbika (Botaurus stellaris) és a haris (Crex crex) egyedei szintén hallhatóak a területen.
Árterek, vizes rétek madarai közül a kékbegy (Luscinia svecica), a fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) fészkelő egyedeiről van tudomása a természetvédőknek, míg ragadozók közül a barna rétihéja (Circus aeruginosus.) egyedei figyelhetőek meg. Emlősök terén az elszaporodott vaddisznó (Sus scrofa.) és a fokozottan védett vidra (Lutra lutra) lelhető fel többek között.
   A madarak zavarása nagy probléma az itt költő, fokozottan védett fajok esetében, de nem tesz jót a telelő állományoknak sem. Gondot okoz a terület növényzetének égetése, az üdülés és a turizmus. A Dinnyési - Fertő nádvágása, nádkezelése is zavaró tényező. Az állandó tókiszáradást a vízutánpótlással oldják meg, amely egyrészt a madarak szempontjából előnyös, másrészt az ehhez tartozó emberi tevékenység káros.
Védettség: a Dinnyési - Fertő és a Velencei madárrezervátum egyaránt természetvédelmi terület.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat