Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Hazánk jelenleg 23 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel szerepel a ramsari listán

Balaton
Baradla barlangrendszer
Béda-Karapancsa
Biharugra
Bodrogzug
Csongrád-bokrosi Sós-tó
Felső-Tisza
Fertő-tó
Gemenc
Hortobágy
Ipoly-völgy
Kardoskút
Kis-Balaton
Kiskunság
Kolon-tó Izsáknál
Mártély
Ócsa
Pacsmag
Pusztaszer
Rétszilas
Szaporca tó
Tata Öreg-tó
Velence-Dinnyés

 

Hortobágy:

A Hortobágy 23 121 hektáros területe 1979 óta szerepel a Nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékén.

   A térség, az egyik legnagyobb divezitással rendelkező vizes élőhely, Magyarország legfontosabb madárélőhelye. Számos fokozottan védett faj költ a területen, de ritkaságnak számító madarak is felbukkannak itt. Téli időszakban a Hortobágy vizes élőhelye kiemelt táplálkozó - és pihenőhely az ide érkező vízimadarak és ragadozó madarak számára.
A terület értékét emeli az itt található Halas mocsár, mely a térség legmélyebben fekvő mocsara, és Tiszafüredi Bioszféra Rezervátum, mely a cigányréce (Aythya nyroca) előfordulás központi területe.
Számos, endemikus növényfaj is magas értéket képvisel a területen, előfordul itt az erdélyi útifű (Plantago schwarzenbergiana), a magyar sóvirág (Limonium gmelini), és a magyar sóballa (Suaeda pannonica) is.
A vándorlási időszakban daruk (Grus grus) tízezrei pihennek a területen, számuk évről - évre nő, mára mintegy 50 000 - 60 000 ezres állománnyal számolnak.
Mivel a terület kiemelten fontos vizes élőhely, ezért számos védett és fokozottan védett növény - és állatfaj található itt meg.
  Növények által képviselt természeti érték többek között a tündérrózsa (Nymphea alba), a tündérfátyol (Nymphoides peltata), a sulyom (Trapa natans).
A Hortobágy halastó parti zónáiának állományalkotó faja a keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia), a bodnározó gyékény (Typha latifolia) és a nád (Phragmite australis).
Előforduló vízinövényei a virágkáka (Butomus umbellatus), a védett nyílfű (Sagittaria sagittifolia), és a sárga nőszirom (Iris pseudocorus) is.
   A Hortobágy területén lévő tölgy - kőris - szil ligeterdők kiváló fészkelő helyet nyújtanak a madarak számára.
  A térség ragadozó fajai között megtalálható a rétisas (Haliaeetus albicilla), fészkel a kék vércse (Falco vespertinus), a kerecsensólyom (Falco cherrug), a hamvas rétihéja (Circus pygargus).
A Hortobágy területén található vizes élőhelyek számos védett és fokozottan védett vízimadarat is vonzanak a területre, mind költés, mind táplálkozás okán. Így előfordul bakcsó (Nycticorax nycticorax), búbos vöcsök (Podiceps cristatus), feketenyakú vöcsök (Podiceps nigricollis), vörös gém (Ardea purpurea), nagy kócsag (Egretta alba), törpegém (Ixobrychus minutus), fekete gólya (Ciconia nigra).
A Hortobágy nyíltvizes területeit körülölelő pusztai élőhely számos védett növényritkaságnak, mint az agárkosbor (Orchis morio), a henye kunkor (Heliotropium supinum), a macskahere (Phlomis tuberosa), biztosít életteret.
A talaj szikes jellegét jelzi a védett a sziki ballagófű (Salsola soda), sziki sóvirág (Limonium gmelini), az orvosi székfű (Matricaria recutita).
   A környező területek intenzív mezőgazdasági használata negatívan hat a Hortobágy védett területeire.
Védettség: a Hortobágyi Nemzeti Park területe, az UNESCO MAB területként tartja számon, valamint, a Világörökség része is.

   
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004
Főoldal Egyezmény Területek Fotók Linkek Kapcsolat Linkek Fotok Egyezmeny Fooldal Kapcsolat